Viisaudenhammas ja sen poisto

Viisaudenhampaan poistamista ei tarvitse pelätä. Toipumisajat toimenpiteistä ovat lyhyitä.

Viisaudenhampaan poiston hinta
Vaativa hampaan poisto 169 – 197 €, hampaan poisto leikkaamalla 307 – 361, mahdollisen Kela-hyvityksen jälkeen 179 – 207 € (vaativa poisto) ja 349 – 403 € (poisto leikkaamalla). Tutustu  hinnastoomme »

Milloin viisaudenhammas joudutaan poistamaan?

Viisaudenhampaan poisto on eräs yleisimmistä hammaslääkärin suorittamista suukirurgisista toimenpiteistä. Samalla viisaudenhammas on yleisin poistettava hammas. Niihin liittyvistä ongelmista yleisimpiä ovat perikoroniitti eli puhkeamassa olevan viisaudenhampaan ympärillä olevan kudoksen tulehdus, hampaiden reikiintyminen eli karies sekä hammasytimen tulehdus eli pulpiitti.

Viisaudenhampaan poisto

Vaivaava viisaudenhammas kannattaa käydä tarkastuttamassa hammaslääkärillä.

Hammasta ympäröivän kudoksen tulehdus eli perikoroniitti

Perikoroniitissa puhkeamassa olevan viisaudenhampaan ympäröivä kudos tulehtuu. Se on yleisin nuorten aikuisten viisaudenhampaiden vaiva, sillä tämä on harvinaista yli 30-vuotiailla.

Oireina voivat olla viisaudenhampaan ikenen turvotus, ikenen punoitus, kipu, märkävuoto ientaskusta tai paha maku suussa. Lähes kaikki ongelmat liittyvät alaviisaudenhampaisiin. Hoidoksi valitaan yleensä viisaudenhampaan poisto.

Reikiintyminen eli karies

Karies eli hampaiden reikiintyminen on yleistä viisaudenhampaassa. Hoitamaton karies voi edetä hampaan ytimeen, aiheuttaen pulpiitin eli hammasytimen tulehduksen. Oireena on yleisimmin kipu. Tärkeintä oireiden ennaltaehkäisyssä on huolehtia hyvästä suuhygieniasta, koska sillä voidaan ennaltaehkäistä ientulehdusta sekä hampaan reikiintymistä.

Edetessään hampaan ytimen tulehdus voi edetä hampaan juureen aiheuttaen niin sanotun apikaaliparodontiitin. Hoitona on useimmiten hampaan poisto.

Hampaan kiinnityskudossairaus eli parodontiitti

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus on yleinen syy hampaan poistoon. Pitkälle edenneenä sairaus voi johtaa hampaan heilumiseen, jonka seurauksena hammas joudutaan poistamaan. Poistettu hammas korvataan proteesilla tai hammasimplantilla.

Muut hampaan poiston syyt

Muita yleisimpiä hampaan poiston syitä voivat olla:

 • Vakavat hampaiden ja leukojen vammat
 • Ennakoiva poisto, esimerkiksi leikkauksia tai lääkehoitoja edeltävästi
 • Leuan alueen kystien tai kasvainten hoitoon liittyvät hampaan poistot

Mitkä ovat hampaanpoiston vaiheet?

Tavanomaisen hampaan poiston vaiheet ovat:

 • Hampaan puuduttaminen
 • Hampaan ikenen irroittaminen hampaasta
 • Hampaan kiinnikkeiden katkaiseminen leukaluusta hammasta liikutellen
 • Hampaan poistaminen esimerkiksi hammaspihdeillä
 • Hampaan poistokuopan puhdistaminen ja luureunojen tasoittaminen
 • Hampaan poistokuopan sulkeminen tarvittaessa ompeleilla

Mikäli hampaassa on monta juurta, poistetaan se yleensä useassa osassa. Tällä ehkäistään se, että hampaan juuret eivät katkeaisi leukaluun sisään.

Onko hampaan poistamiselle vaihtoehtoja?

Juurihoito voi olla hyvä vaihtoehto hampaan poistolle. Hoidon ennuste on yleensä hyvä ja mikäli se onnistuu. Juurihoito vaatii useita hoitokäyntejä hammaslääkärin vastaanotolla. Joskus hampaan juurihoito ei ole mahdollista juuren murtumisen tai hankalan tulehduksen takia.

Hoitamaton hammas on aina huonoin vaihtoehto. Ennaltaehkäisy jatko-ongelmien suhteen on sekä helpompaa että halvempaa kuin suun ongelmien hoitamatta jättäminen.

Paljonko viisaudenhampaan poisto maksaa?

Viisaudenhampaan poiston hinta riippuu hampaan poiston haastavuudesta ja hammaslääkärin koulutustasosta. Suu- ja leukakirurgian erikoislääkäreiden veloitus on jonkin verran kalliimpi kuin muiden hammaslääkäreiden.

Alaviisaudenhampaat ovat yleensä hieman haastavampia poistaa kuin yläviisaudenhampaat. Poistamisen vaikeuteen vaikuttavat muun muassa hampaan juurten lukumäärä sekä niiden pituus ja muoto.

Ennen hampaan poistoa hammaslääkäri arvioi hoidon tarpeen ja määrää tarkentavat tutkimukset, kuten hammasröntgenkuvauksen.

Ohessa suuntaa antavat hinnat hampaan poistoille:

 • Helppo hampaan poisto: 89 – 105 €* (ennen Kela-hyvitystä 99 – 115 €)
 • Vaativa hampaan poisto: 169 – 197 €* (ennen Kela-hyvitystä 179 – 207 €)
 • Hampaan poisto leikkaamalla: 307 – 361 €* (ennen Kela-hyvitystä 349 – 403 €)

* Kela-hyvityksen jälkeinen toimenpiteen omavastuuhinta. Huomioithan, että lopullinen hinta riippuu monesta asiasta, jotka edellyttävät yksilöllistä tutkimuksia. Tutustu tarkemmin hinnastoomme.

Kauanko viisaudenhampaan poistosta toipuminen kestää?

Hammaskirurgian toimenpiteistä toipuminen on nopeaa. Toipumisajat kirurgisista toimenpiteistä ovat lyhyitä, ja asiakas voi kotiutua jo samana päivänä.

Kuinka kipeä olen viisaudenhampaan poiston jälkeen?

Viisaudenhampaan poistamista ei tarvitse pelätä. Viisaudenhampaan poistoon liittyvä kipu lievenee nopeasti, noin kahden, kolmen päivän kuluessa. Poistokohta kipuilee parista päivästä noin viikkoon. Särky on yleisimmin voimakkainta 1-2 päivää toimenpiteen jälkeen.

Mikäli viisaudenhampaan poisto on hankala, esimerkiksi alaviisaudenhampaan poistossa, voi kipuilu jatkua pidempään, jopa viikkoja. Poistokohdan lopullinen luutuminen kestää noin 6 kuukautta.

Lyhythoitoiset hammaskirurgian toimenpiteet tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, mutta asiakkaan halutessa ne voidaan tehdä myös esilääkityksessä tai nukutuksessa.

Viisaudenhammas ja sen poisto
4.3 (86%)
10 ääntä

Vaivaako viisaudenhammas?

Varaa aika vaivaan viisaudenhampaan tarkistamiseksi soittamalla 09 7597 7356 tai kätevästi netistä.