Hampaan reikiintyminen

Hampaiden reikiintymisen aiheuttaa karies

Hampaiden reikiintyminen eli karies on sairaus, jonka aiheuttavat hampaiden pinnalla kasvavat happoa tuottavat mikrobit. Happojen vaikutuksesta hammas reikiintyy vähitellen. Hyvällä hoidolla reikiintymisen voi alkuvaiheessa saada pysähtymään, jolloin hampaan pinta kovettuu uudelleen. Mikrobien hapontuottoa voidaan hillitä hampaiden huolellisella puhdistuksella ja oikean ruokavalion avulla. Myös hampaan vastustuskyky sekä syljen määrä ja laatu vaikuttavat kariesvaurioiden määrään ja laajuuteen. Jos kariesvaurion etenemisen pysäyttämiseksi ei tehdä mitään, hammas tuhoutuu.

Reikiintymisen riskitekijät

Karieksen eli hampaiden reikiintymisen riskitekijöitä ovat hampaiden riittämätön tai huolimaton puhdistaminen sekä sokerin runsas tai tiheä käyttö. Varhaisessa iässä saatu mikrobitartunta, voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä jo pienilläkin lapsilla. Tietyt sairaudet ja lääkkeet voivat altistaa hampaat reikiintymiselle vähentämällä syljeneritystä tai heikentämällä syljen laatua. Hampaiden reikiintyminen alkaa yleensä niistä kohdista, jotka on vaikea puhdistaa, kuten hampaan purupinnan uurteet puhkeamisen aikaan, hampaiden välit, ienrajat sekä oikomiskojeiden ja irtoproteesien viereiset alueet.

Reikiintymisen ehkäisy

Hampaiden reikiintymisen ehkäisyssä tärkeintä on oma toimintasi, sillä reikiintyminen voidaan pysäyttää parantamalla suuhygieniaa, lisäämällä fluorin käyttöä ja vähentämällä sokerin käyttöä. Paikallinen fluorikäsittely ammattilaisen toteuttamana voi olla hyödyllinen vastikään puhjenneille hampaille tai silloin, jos hampaissa on eteneviä kariesvaurioita. Jos reikiintymistä ei saada pysäytettyä, hammas paikataan.

Harjaa hampaasi huolellisesti, fluorihammastahnaa käyttäen, kaksi kertaa päivässä. Sähköhammasharja poistaa tavallista hammasharjaa paremmin bakteeripeitettä eli plakkia, mutta kaikista tärkeintä harjauksessa on huolellisuus ja säännöllisyys.

Hammaslääkärin säännöllinen hammastarkastus auttaa tunnistamaan ja korjaamaan alkavat reiät paikkaamalla ja ehkäisemään reikiintymisen aiheuttamia suun terveyttä uhkaavia sairauksia kuten hampaiden kiinnityskudostulehdusta  ja hammasytimen tulehdusta.

Hampaiden kuluminen

Eroosiolla eli kulumisella tarkoitetaan hampaiden kovakudosten kemiallista vaurioitumista. Eroosion oireita ovat hammaskiilteen kuluminen ja hampaiden lyhentyminen. Alkavassa eroosiossa hampaan kiilteen pinta muuttuu ensin mattamaiseksi. Hiljalleen hammas alkaa kulumaan, hammas voi jopa lyhentyä ja hampaan kärki muuttuu rosoiseksi. Pitkälle edennyt eroosio aiheuttaa hampaiden vihlomista ja kipua.

Hampaiden kulumisen syyt

Eroosiota aiheuttavat happamat ruoat ja juomat, kuten hedelmämehut, virvoitus-, energia- ja urheilujuomat, valkoviini, etikkasäilykkeet, sitrushedelmät ja happopitoiset lääkevalmisteet. Myös vatsahapot tai oksentelu vaikuttavat vaivan muodostumiseen.

Hampaiden kulumisen ehkäisy

Hammaseroosion ehkäisemiseksi tulisi välttää happamia ruokia ja juomia, tai ainakin ne kannattaa nauttia muun aterian yhteydessä. Kovaa pureskelua happaman aineen nauttimisen yhteydessä tulee myös välttää. Hampaita ei myöskään tulisi harjata välittömästi happaman nauttimisen, happamien röyhtäisyjen tai toistuvien oksentelujen jälkeen, sillä välitön harjaus kuluttaa hapon pehmentämää hammasta. Happaman nauttimisen jälkeen esimerkiksi ksylitolipuristeita imeskelemällä saadaan syljen eritystä lisätyksi.

Artikkelin on laatinut Mirkka Järvinen, joka on koulutukseltaan suuhygienisti ja terveystieteiden maisteri. Mirkka on perehtynyt tutkimustyössään suun terveyden henkilökohtaiseen ylläpitämiseen ja omahoitoon.

Hampaan reikiintyminen
4.75 (95%)
4 ääntä

Reikä hampaassa?

Varaa aika hammaslääkärille hampaiden tarkistukseen soittamalla 09 7597 7356 tai kätevästi netistä.