Pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on yleinen, mutta usein vaaraton vaiva.

Halitoosilla tarkoitetaan epämiellyttävää hajua suussa tai nenässä. Aina hajua ei tunne itse, sillä nenä voi tottua hajuun. Tuolloin hajun aistivat muut henkilöt ja voivat huomauttaa asiasta.

Mistä pahanhajuinen hengitys johtuu?

Yleisimmät syyt

Suurella todennäköisyydellä (90%) pahanhajuinen hengitys on peräisin suusta. Suun bakteerit muodostavat erilaisia rikkiyhdisteitä, jotka tuoksuvat epämiellyttävälle. Heikon suuhygienian seurauksena suuhun jää ruuantähteitä, joita bakteerit käyttävät energianaan.

Pahanhajuinen hengitys esiintyy useimmiten aamulla, koska yöllä sylkeä erittyy vähemmän. Vähentynyt syljeneritys, pitkä syömättömyys, tietyt ruuat ja juomat, sekä tupakointi voivat olla vaikuttamassa pahanhajuiseen hengitykseen.

Nielurisojen pieniin kuoppiin kertyvät vaaleaa ryynimäistä massaa sisältävät “proput”, jotka voivat olla hajun syynä. Myös kielen pinnalle kerääntyvä kate on varsin yleinen syy pahanhajuiseen hengitykseen.

Suun tulehdukset

Pitkäaikaisen tai toistuvan pahanhajuisen hengityksen syynä voivat olla erilaisten tulehdusprosessien eritteet ja hajoamistuotteet.

Reikiintyneet hampaat, ientulehdukset ja parodontiitti eli kiinnityskudostulehdus, märkäpaiseet sekä viisaudenhampaiden tulehdukset ovat varsin yleisiä pahanhajuisen hengityksen aiheuttajia.

Ruuantähteet ja hammaskivi saattavat kertyä hankalasti puhdistettaviin hammasväleihin, mahdollisiin epätasaisiin vanhoihin hammaspaikkoihin ja huonosti istuviin proteeseihin. Tämän seurauksena voi olla myös pahanhajuinen hengitys.

Muut syyt

Harvinaisempia pahanhajuisen hengityksen aiheuttajia voivat olla muun muassa:

  • Nielun, poskiontelon ja nenäkäytävien tulehdukset
  • Kuume
  • Syöpätaudit
  • Maksasairaudet
  • Sokeritauti eli diabetes
  • Keuhkosairaudet
  • Munuaisten vajaatoiminta

Pahanhajuisen hengityksen syynä voivat olla nautinto- ja ravintoaineet, erityisesti valkosipuli, tupakka ja alkoholi. Jotkut lääkeaineet kuten pitkävaikutteinen nitro (isosorbididinitraatti) ja alkoholiriippuvuuden hoidossa käytetty antabus (disulfiraami) voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Monet lääkeaineet aiheuttavat syljenerityksen vähenemistä ja sitä kautta pahanhajuista hengitystä.

Miten pahanhajuista hengitystä hoidetaan?

Pahanhajuisen hengityksen hoitaminen perustuu syyn selvittämiseen. Yleisin syy on huono suuhygienia. Keskeisimpänä tavoitteena on hillitä ja vähentää hajua tuottavien suun bakteerien määrää.

Itsehoito

Silloin, kun pahanhajuinen hengitys aiheutuu ruoka- tai nautintoaineista, tulee näitä luonnollisesti välttää. Mikäli ruokavalio sisältää runsaasti valkuaisaineita eli proteiineja, on niitä syytä vähentää, sillä suun bakteerien rikkiyhdisteet syntyvät valkuaisaineista.

Hampaiden säännöllinen puhdistaminen ja erityisesti hammasvälien puhdistaminen hammaslangalla ovat hyvän suuhygienian avain.  Kielen katteen puhdistaminen hammasharjalla kannattaa myös suorittaa. Suun huuhteluun on tarjolla alkoholittomia suuvesiä.

Sylki hillitsee suun haitallisten bakteerien kasvua. Mikäli henkilö kärsii vähäisestä syljen erityksestä, voi syljen eritystä lisätä raikastavilla sokerittomilla pastilleilla, purukumin pureskelulla ja apteekista saatavalla keinosyljellä.

Milloin on syytä hakeutua hammaslääkärin hoitoon?

Kun helposti itsehoidettavien syiden poisto eivät helpota tilannetta, on syytä hakeutua aluksi hammaslääkärin tutkittavaksi. Suun piilevät tulehdukset paljastuvat hammaslääkärin suorittamasta tarkastuksessa, jota saattaa  tukea hammasröntgenin tarjoama lisätieto. Suuhygienistin suorittama hammaskiven poisto auttaa ylläpitämään suuhygieniaa.

Joissain tapauksissa on syytä jatkaa selvittelyä lääkärin vastaanotolla. Siellä selvitetään suun, nenän ja nielun tulehdukset, sekä muut mahdollisesti taustalla olevat sairaudet. Tutkimuksia saatetaan joutua laajentamaan keuhkoputken ja ruokatorvien pahanhajuista hengitystä tuottaviin ongelmiin. Aina pahanhajuisen hengityksen syy ei selviä.

Pahanhajuinen hengitys
5 (100%)
3 ääntä

Häiritseekö pahanhajuinen hengitys?

Varaa aika hammaslääkärille pahanhajuisen hengityksen vuoksi soittamalla 09 7597 7356 tai kätevästi netistä.