Ientulehdus

Ientulehdus pähkinänkuoressa

Ientulehdus eli gingiviitti syntyy, jos hampaan pinnalle ienrajaan kertyy bakteeripeitettä eli plakkia. Oireita ovat ikenen punoitus, turvotus ja ienverenvuoto esimerkiksi hampaita harjatessa. Verenvuoto on merkki elimistön puolustusreaktiosta bakteerien aiheuttamaan ärsytykseen.

Oireet

Ientulehduksen oireita ovat punoitus, turvotus ja verenvuoto. Tulehdus paljastuu tyypillisesti hampaiden harjauksen yhteydessä ilmenevänä verenvuotona. Ientulehdus voi näkyä kaikkialla ierajoissa tai paikallisesti ienrajassa tai ikenen alla sijaitsevan hammaskiven tai paikan sauman, aiheuttama ientulehdus voi rajoittua vaikkapa vain yhden hampaan kohdalle. Ientulehdus voi usein olla myös oireeton.

Gingiviitti on hyvin yleinen sairaus, 75% suomalaisista sairastaa ientulehdusta.

Ientulehduksen hoito ja ennaltaehkäisy?

Ientulehduksen paranemista edistää hyvä suuhygienia. Käytännössä tämä tarkoittaa hampaiden puhdistusta harjalla, suuvedellä ja hammaslangalla. Hampaat tulisi harjata vähintään kaksi kertaa päivässä ja hammasvälit puhdistaa kerran päivässä. Harjauksessa oikea tekniikka ja harjauskulma ovat tärkeitä. Harjauksen tulisi kestää vähintään kaksi minuuttia ja pehmeän harjan käyttö on suositeltavaa ikenien vaurioitumisen välttämiseksi. Tulehduksen aiheuttama verenvuoto ei ole vaarallista ja loppuu tulehduksen poistuttua elimistöstä. Hampaiden välien puhdistukseen tulisi käyttää joko hammaslankaa tai hammasväliharjaa.

Ksylitoli ehkäisee plakin kertymistä ja vähentää näin ollen ientulehdusta. Hammaslääkäriliiton suosituksen mukaan ksylitolia tulisi nauttia vähintään 5 grammaa päivässä, mikä vastaa 3-5 kertaa päivässä nautittua kahta täysksylitolipurukumipalaa

Tupakointi ja nikotiinituotteiden käyttö lisäävät merkittävästi ientulehduksen riskiä ja hidastavat paranemista. Tupakoinnin lopettaminen edistää suun terveyttä.

Milloin hammaslääkäriin?

Mikäli oireet jatkuvat yli viikon ajan puhdistamisesta huolimatta, on syytä olla yhteydessä hammaslääkärin vastaanottoon.  Mikäli tulehdus ikenessä on kovin voimakas ja siihen liittyy arkuutta aiheuttavia haavaumia, jolloin mekaaninen puhdistus on vaikeaa, voidaan puhdistus tehdä myös paikallispuudutuksessa.

On syytä kuitenkin muistaa, että ientulehdus on usein oireeton sairaus ja edetessään voi kehittyä vakavammaksi parodontiitiksi eli hampaan kiinnityskudosten tulehdukseksi. Myös sen vuoksi säännöllinen tarkastuksissa käynti on tärkeää, vaikka oireita ei olisikaan.

Ientulehdus
4.5 (90%)
4 ääntä

Aristaako ikeniä?

Varaa aika hammaslääkärille ientulehduksen vuoksi soittamalla 09 7597 7356 tai kätevästi netistä.