Hampaiden puudutus

Hampaiden puudutuksessa estetään väliaikaisesti hampaita hermottavan hermojen toiminta puudutusaineella. Näin  hammastoimenpide mahdollistuu ilman kipua tai vihlontaa.

Hampaiden puudutuksen hintaVaraa aika »
15 € – 23 €, mahdollisen Kela-hyvityksen jälkeen 12 – 20 €.
Tutustu hinnastoomme »

Milloin hampaita puudutetaan?

Hampaiden puudutusta voidaan käyttää kipua tuottavien toimenpiteiden yhteydessä. Puudutusta käytetään muun muassa seuraavissa hammashoidon toimenpiteissä:

Hampaiden puudutustekniikat

Paikallispuudutus

Paikallispuudutuksessa puudute injektoidaan puudutusneulalla hampaan juurenkärjen välittömään läheisyyteen.

Yläleuan hampaiden hermot kulkevat melko lähellä luun pintaa, päinvastoin kuin alaleuan poskihampaat, joiden hermot kulkevat leukaluun sisällä. Tämän vuoksi ylähampaat voidaan puuduttamaan hammas kerrallaan.

Johtopuudutus

Yläleuan alueella hampaat puudutetaan hammas kerrallaan. Alaleuan hampaita puudutettaessa joudutaan puuduttamaan koko leukapuolisko kerralla johtopuudutuksen avulla. Puudutus vaikuttaa alaleuan leukapuoliskon lisäksi jonkin verraan kieleen ja huuleen.

Johtopuudutuksessa puudutusaine ruiskutetaan toimenpidealueella kulkevan hermon läheisyyteen. Alaleuan poskihampaiden hermot sijaitsevat alaleuan sisällä.

Pintapuudutus

Pintapuudutuksella pyritään vähentämään puudutusneulan pistämisestä seuraavaa kipua. Tätä voidaan hyödyntää erityisesti pienillä lapsilla ja esimerkiksi tarvittaessa hammaskiven poiston yhteydessä.

Hammashoito nukutuksessa

Voimakkaasta ja ylitsepääsemättömästä hammaslääkäripelosta kärsiville potilaille voi olla tarpeen suorittaa hammashoito esilääkittynä eli sedaatiossa, kevytnukutuksessa tai syvänukutuksessa. Lue lisää nukutushammashoidosta.

Hampaiden puudutusaineet

Yleisimmät hammashoidon puudutusaineet ovat:

  • Lidokaiini
  • Artikaiini
  • Prilokaiini

Varsinaisen puuduteaineen lisäksi puudutuksessa käytetään usein verisuonia supistavaa ainetta, kuten adrenaliina tai α-metyylinoradrenaliinia. Sydänvaivoista kärsiville potilaille voidaan käyttää supistavien aineiden sijaan felypressiiniä.

Sattuuko hampaiden puudutus?

Hampaiden puuduttamiseen käytetään ohuita injektioneuloja. Puudutus sattuu usein pienen nipistyksen verran, ei enempää. Tarvittaessa apuna voidaan käyttää pintapuudutusta ennen varsinaista puudutusta injektioina. Pintapuudutuksessa hyödynnetään geelimäistä puuduteainetta puuduttamaan limakalvoa.

Viekö puudutus kaiken kivun?

Hammastoimenpiteiden tavoite on aina kivuttomuus. Puudutuksen aikana voi tuntua paineen tunnetta toimenpidettä suoritettaessa, vaikka kipua ei tunnukaan.

Mitä haittavaikutuksia hampaiden puudutuksella voi olla?

Puudutteet ovat oikein käytettynä varsin turvallisia. Harvinainen haittavaikutus on puuduteallergia. Hammaslääkärikeskukset ja henkilökunta ovat varautuneita myös allergisen reaktion hoitamiseen.

Puudutuksen yhteydessä joillain potilailla tuntuva heikotus, tykytys tai huimaus johtuvat yleensä pelkoreaktiosta ja vain äärimmäisen harvoin allergiasta puuduteaineelle.

Miten pitkään hampaiden puudutus vaikuttaa?

Hampaan puudutus riippuu puudutettavasta alueesta, valitusta puudutuslääkeaineesta, puudutustekniikasta, käytetystä puudutteen määrästä ja yksilöllisistä ominaisuuksista.

Puudutus alkaa vaikuttamaan heti, viimeistään muutamassa minuutissa. Tavallisimmin puudutteen vaikutus kestää 1-2 tuntia. Joskus puudutteen vaikutus voi joskus kestää jopa kuuteen tuntiin saakka. Johtopuudutus alkaa vaikuttamaan hitaammin, mutta kestää kauemmin kuin paikallispuudutus.

Olen raskaana, voiko hampaitani puuduttaa?

Muistathan kertoa hammaslääkärillesi raskaudesta, että hän osaa ottaa raskauden huomioon hammashoitoasi suunniteltaessa. Hampaiden puudutus voidaan suorittaa turvallisesti myös raskaana olevalle. Heikko suun terveys on usein haitallinen asia raskaudelle.

Hampaiden puudutus
4.2 (84%)
5 ääntä

Särkeekö hammasta?

Varaa aika kivuttomaan hammashoitoon soittamalla 09 7597 7356 tai kätevästi netistä.