Hampaiden puhdistus

Harjaus hammasharjalla

Hampaiden puhdistus liitetään yleensä ensisijaisesti hampaiden harjaamiseen. Hyvä hammasharja on pehmeä ja pienipäinen, tällaisella harjalla on helppo puhdistaa ahtaatkin kohdat. Kovalla hammasharjalla ja käyttämällä liikaa voimaa voidaan vahingoittaa ikeniä ja erityisesti paljastuneet hammaskaulat voivat kulua.

Harjaaminen kannattaa aloittaa vaikeasta kohdasta, kuten takahampaiden kielen puoleiselta pinnalta.  Harjaa pidetään vinossa kulmassa ienreunaa vasten siten, että se koskettaa sekä hampaita että ikeniä. Ienreuna onkin tärkein puhdistettava kohta.

Tehokkain tapa on harjata 2-3 hampaan ryhmä pienillä nykytysliikkeillä ja siirtyä sitten seuraavaan kohtaan. Huolellinen harjaus kestää pari minuuttia. Usein harjaukseen käytetään puolet vähemmän aikaa. Hammastahnan jäljiltä suu saattaa tuntua raikkaalta, vaikka todellisuudessa vain osa hampaista olisi tullut puhdistetuksi.

Hampaiden puhdistus sähköhammasharjalla

Hampaiden puhdistus onnistuu tehokkaasti sähköhammasharjan avulla. Suurin osa sähköhammasharjoista toimii niin, ettei harjauksessa tarvitse käyttää nykytysliikettä. Sähköhammasharjaa kuljetetaan rauhallisesti hampaiden kaikilla pinnoilla, hampaan muotoa myötäillen, ja huolehditaan, että kaikki pinnat tulevat puhdistetuiksi. Useissa sähköhammasharjoissa on ajastin, joka auttaa harjaamaan riittävän kauan.

Hammasvälien puhdistus

Hammasväleihin harja ei yllä ja siksi ne puhdistetaan päivittäin hammaslangalla, tikulla tai hammasväliharjalla. Hammaslangasta kannattaa tehdä pieni lenkki, jolloin lanka on helpommin hallittavissa. Jännitetty hammaslanka viedään ienreunaan, hieman ikenen alle. Langalla puhdistetaan ensin toisen hampaan kylki ja sitten toisen. Vaihda langasta puhdas kohta uutta hammasväliä varten.

Hyvä hammastikku on kolmikulmainen ja useimmiten tehty pehmeästä puusta. Tikku kostutetaan, asetetaan hampaiden väliin tikun leveä kanta ientä vasten ja hangataan kutakin hammasväliä 6-10 kertaa.

Suuremmat hammasvälit saa parhaiten puhtaaksi hammasväliharjalla. Hammaslääkäri tai suuhygienisti suosittelee sopivan koon. Väliharjalla käydään hammasvälit läpi hankaamalla, kuten hammastikullakin.

Fluori lisää hampaiden vastustuskykyä

Fluorihammastahna lisää hampaiden vastustuskykyä. Tahnaa laitetaan hammasharjaan 0,5-2 sentin verran. Tahna on hyvä levittää ennen harjausta koko hampaistoon. Harjauksen lopuksi hampaita purskutellaan tahnaseoksella ja ylimääräinen syljetään pois. Suuta ei tarvitse huuhdella vedellä, näin syljen ja hampaiden välipintojen fluoridipitoisuus jää mahdollisimman korkeaksi ja hampaiden reikiintymisriski vähenee. Yleensä hammastahnasta saa riittävästi fluoria, mutta mahdollisesta lisätarpeesta saat tietoa hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä

Artikkelin on laatinut Mirkka Järvinen, joka on koulutukseltaan suuhygienisti ja terveystieteiden maisteri. Mirkka on perehtynyt tutkimustyössään suun terveyden henkilökohtaiseen ylläpitämiseen ja omahoitoon.

Hampaiden puhdistus
4.33 (86.67%)
6 ääntä

Hammaskiven poisto

Varaa aika suuhygienistin suorittamaan hammaskiven poistoon soittamalla 09 7597 7356 tai kätevästi netistä.