Hammasytimen tulehdus eli pulpiitti

Mikä aiheuttaa hammasytimen tulehduksen eli pulpiitin?

Hoitamaton karies eli reikiintyminen on yleisin hammasytimen tulehduksen eli pulpiitin aiheuttajana. Terve hammasydin on vapaa bakteereista. Pulpiitissa suun bakteereita pääsee reikiintymisen vuoksi hammasytimeen saakka.

Mitkä ovat pulpiitin oireet?

Bakteerien aiheuttaman tulehduksen seurauksena kudokseen aiheutuu turvotusta. Tämä puolestaan johtaa paineeseen hammasluun ympäröimässä ontelossa.

Aluksi oireina on useimmiten sykkivä särky tai jomotus. Tämä voi pahentua rasituksessa tai hampaan altistuessa kuumalle tai kylmälle. Pahimmillaan särky voi olla niin laajaa ja säteilevää, että sairastuneen hampaan osoittaminen voi olla hankalaa. Joskus tulehdukseen voi liittyä myös kuumetta.Tulehdus saattaa aiheuttaa leuan tai posken alueelle näkyvää turvotusta. Hammas voi olla arka puremiselle ja kopautukselle.

Tulehdus voi edetä ilman oireita. Edennyt oireeton tulehdus voi levitä hampaan juurenkärjen ulkopuolelle hammasta ympäröivään luuhun. Tämä tilanne voi paljastua sattumalta hampaiden röntgenkuvissa.

Miten pulpiittia hoidetaan?

Mikäli tulehdus on lievä, voi tilanne parantua hampaan puhdistuksella ja paikkauksella.

Pidemmälle edenneessä pulpiitissa tulehtunut kudos aluksi poistetaan, asetetaan paikallinen lääkitys ja määrätään kipulääkitys lievittämään särkyä.

Tilanteen rauhoituttua hammas useimmiten juurihoidetaan. Juurihoidon jälkeen hampaaseen suoritetaan paikkaus tai kruunutetaan. Juurihoidettu hammas on kuivumisen seurauksena hauraampi ja sen vuoksi alttiimpi murtumille kuin ns. elävä hammas.

Mikäli hammas on purennan kannalta tarpeeton tai esteettisesti merkityksen, kuten viisaudenhammas, voi hoitona olla hampaan poisto. Hammaslääkärisi valitsee sinulle parhaimman hoidon.

Miten pulpiittia ehkäistään?

Huolellinen hampaiden omahoito ja säännöllisesti suoritetut hammaslääkärin tarkastukset auttavat ehkäisemään reikiintymistä, hammasytimeen tulehdusta ja muita laajoja hammasvaurioita aiheuttavia sairauksia.

Hammasytimen tulehdus eli pulpiitti
4.33 (86.67%)
3 ääntä

Varaa aika jo tänään

Varaa aika hammaslääkärille hammassäryn tai muun oireen selvittämiseksi soittamalla 09 7597 7356 tai kätevästi netistä.