Elintavat

Ruokavaliolla on merkitystä

Elintavat vaikuttavat merkittävästi hampaiden kuntoon. Reikiintymisen kannalta ruoan nauttimistiheys on ratkaisevassa asemassa. Jos syöt usein, vaikka pieniäkin määriä, tapahtuu reikiintymistä aiheuttavaa haponmuodostusta jatkuvasti. Kun suu on välillä tyhjänä 2–3 tuntia, ehtivät sylkeen liuenneet mineraalit kovettua uudelleen hampaan pintaan. Sen vuoksi on suositeltavaa syödä ravitsemussuositusten mukaisesti 4–6 kertaa päivässä sekä olla napostelematta väliajoilla.

Vesi on paras janojuoma

Paras janojuoma on vesi. Maito tai piimä ovat suositeltavia ruokajuomia. Teetä ja kahvia, mieluiten ilman sokeria, voi juoda kohtuudella päivittäin. Muita juomia ei suositella päivittäiseen käyttöön niiden sisältämien sokereiden, happojen ja energian vuoksi. Hiilihappo ei ole haitallista hampaille, mutta hiilihapollisissa juomissa olevat muut hapot ja sokeri ovat.

Ksylitoli hoitaa hampaita

Täysksylitolituotteita kannattaa käyttää säännöllisesti aterioiden ja välipalojen jälkeen, niistä on hyötyä sekä aikuisille että lapsille. Ksylitoli katkaisee happohyökkäyksen ja heikentää bakteerien elinolosuhteita. Vanhempien ksylitolipurukumin säännöllinen käyttö vähentää reikiintymiseen johtavien mikrobien tarttumista pienen lapsen suuhun.

Artikkelin on laatinut Mirkka Järvinen, joka on koulutukseltaan suuhygienisti ja terveystieteiden maisteri. Mirkka on perehtynyt tutkimustyössään suun terveyden henkilökohtaiseen ylläpitämiseen ja omahoitoon.

Elintavat
4 (80%)
5 ääntä

Hammaskiven poisto

Varaa aika suuhygienistin suorittamaan hammaskiven poistoon soittamalla 09 7597 7356 tai kätevästi netistä.