Hammassärky ja hampaan lohkeaminen

Hammassärky johtuu usein karieksesta, joka on aiheuttanut hampaan tulehtumisen. Hammassärky ja lohkeama kannattaa hoitaa ajoissa.

Hammassäryn hoidon hinta | Varaa aika »
Katso aiheeseen liittyvät hinnat: puudutus,  paikkaus ja juurihoito. Hammaslääkäri laatii yksilöllisen hoitosuunnitelman ja kustannusarvion ensimmäisellä käyntikerralla. Tutustu hinnastoomme »

Hammassärky johtuu usein hampaassa olevasta isosta reiästä, joka on aiheuttanut hampaat ytimen tulehduksen. Muita syistä hammaskipuun voivat olla hampaan juuren tulehtuminen, ienongelmat sekä purennasta johtuvat syyt.

Hammassärky on yleensä oire suussa olevasta tulehduksesta. Hammassäryn syy on tärkeä selvittää ja hoitaa ajoissa.

Hammassärky, hammaskipu ja hampaan tulehdus.

Hammassäryn yleisin syy on hampaan ytimen tulehdus, joka aiheutuu hampaassa olevasta reiästä. Hoitamattomana hampaan ytimen tulehdus voi aiheuttaa hampaan juurten ja leukaluun tulehtumisen.

Hammassärky

Hammassäryn syyt

Hammassäryn yleisin syy on hampaan ytimen tulehdus eli pulpiitti. Hampaan ytimen tulehdus johtuu yleensä hampaassa olevasta isosta reiästä, karieksesta. Hampaan reiän kautta hampaan ytimeen pääsee bakteereita, jotka aiheuttavat hampaan ytimen tulehtumisen.

Hampaan ytimen tulehtumisen oireita ovat hampaan sykkivä ja jomottava kipu. Hampaan rasitus kuten ruoan pureskelu voi pahentaa oireita. Myös kuuma ruoka ja juoma voivat pahentaa paineen tunnetta ja kipua hampaassa.

Hampaan ytimen tulehdus voi hoitamattomana levitä hampaan juuriin. Hampaan juurista tulehdus voi edelleen jatkua leukaluuhun ja aiheuttaa hoitamattomana vakavia pään, poskionteloiden ja kaulan alueen tulehduksia.

Hammastulehdusten lisäksi akuutit ientulehdukset voivat aiheuttaa ienverenvuotoa, ikenen turpoamista ja kipua. Ientulehdus johtuu yleensä hampaan pintaan kiinnittyneestä, kalkkeutuneesta bakteeripeitteestä eli hammaskivestä.

Myös tietyt hammashoitotoimenpiteet voivat aiheuttaa jopa useita viikkoja kestäviä oireita. Esimerkiksi hampaassa olevan syvä reiän paikkaus voi aiheuttaa hampaiden vihlontaa, puruarkuutta ja kipua jopa useiden viikkojen ajan hampaan paikkauksen jälkeen.

Hampaan juurihoidon aloittamisen jälkeen hammas on usein kipeä muutaman päivän ajan.

Hampaan poiston jälkeen poistokohdan kipua voi olla toimenpiteen vaativuudesta riippuen muutamasta päivästä jopa useisiin viikkoihin.

Hammassäryn hoito

97 % suosittelee Med Group hammaslääkäreitäHammassäryn syy tulisi selvittää mahdollisimman pian. Hoito riippuu hammaskivun aiheuttajasta ja mahdollisen tulehduksen levinneisyydestä.

Hampaan ytimen tulehduksen hoitona voi olla reikiintyneen hampaan puhdistaminen ja paikkaus, mikäli hampaan tulehdus ja oireet ovat lievät.

Pitkälle edennyt hampaan ytimen tulehdus voi vaatia hampaan juurihoitoa tai hampaan poistamista.

Hampaan juuren tulehdukset hoidetaan juurihoidolla, mikäli hammas on tärkeä purennan ja ulkonäön kannalta eikä tulehdus ole levinnyt liian pitkälle. Mikäli hammas ei ole tärkeä (esim. viisaudenhammas) tai tulehdus ei ole enää hoidettavissa juurihoidolla, hoitona on hampaan poisto. Hampaiden narskuttelu eli bruksaus voi aiheuttaa hampaiden kulumisen lisäksi purenta-arkuutta ja särkyä. Hampaiden narskuttelun hoitoon käytetään usein purentakiskoa.

Hammassäryn omahoitoon tehoavat perinteiset tulehduskipulääkkeet, rasituksen välttäminen sekä esimerkiksi kylmäpussin pitäminen kipeällä alueella.

Hampaan lohkeaminen tulee korjata pian

Hampaan lohkeaminen liittyy usein vanhan paikan irtoamiseen osittain tai kokonaan. Joskus myös terve hammas voi lohjeta esimerkiksi tapaturman vuoksi.

Lohjenneen hampaan terävät reunat tuntuvat yleensä kielellä kokeiltaessa, mutta muuten hammas voi pysyä oireettomana pitkäänkin. Oireetonkin lohkeama vaatii kuitenkin hampaan tutkimuksen ja tarvittaessa paikkauksen.

Hoitamattomana lohjennut hammas voi tulehtua, koska vaurioituneesta hampaasta voi päästä bakteereita hampaan ytimeen ja aiheuttaa hampaan ytimen tulehtumisen.

Hampaan lohkeama ja hampaan paikkaus.
Hampaan lohkeama voi hoitamattomana aiheuttaa hampaan tulehtumisen. Kun hampaan lohkeama hoidetaan ajoissa, yleensä riittää hampaan paikkaus.

Paikan lohkeaminen johtuu usein siitä, että sen alla oleva hammasluu on reikiintynyt. Jos reikää ei paikata ajoissa, se voi hoitamattomana edetä hampaan ytimeen asti. Silloin pelkkä lohkeaman korjaaminen ei useinkaan enää riitä, vaan hammas voidaan joutua juurihoitamaan.

Hampaan lohkeama paikataan yleensä yhdistelmämuovipaikalla. Muovipaikan lisäksi lohjennut hammas voidaan paikata tilanteesta riippuen amalgaamilla, keraamisella paikalla tai kultayhdisteestä valmistetulla paikalla. Hammaslääkärisi kertoo sinulle eri paikkamateriaalien edut ja kustannukset.

Hyvä asiakaskokemus ensiapuhoidossa

Hammaskipu ja särky ovat lähes aina hyvin epämiellyttäviä ja jopa lamaannuttavia kokemuksia. Me Med Group Hammaslääkäreissä huomioimme asiakkaan yksilölliset tarpeet myös ensiapuhoidossa. Tarjoamme miellyttäviä hoitokokemuksia herkimmillekin asiakkaille.

Ensiapuhoidossa hammaslääkärisi tutkii tilanteesi ja kertoo hoitovaihtoehdot. Hoito voidaan suorittaa halutessasi puudutuksessa, esilääkityksessä tai vaikka nukutuksessa.

Hammassärky ja hampaan lohkeaminen
4.29 (85.71%)
21 ääntä

Särkeekö hammasta?

Varaa aika hammaslääkärille soittamalla 09 7597 7356 tai kätevästi netistä.