Hampaan poisto

Joskus hoitotoimenpiteistä huolimatta hammas joudutaan poistamaan. Toimenpide suoritetaan puudutuksessa.

Hampaan poiston hinta | Varaa aika »
94 € – 403 € riippuen hampaasta,  mahdollisen Kela-hyvityksen jälkeen 84 € – 349 €
Tutustu hinnastoomme »

Milloin hammas täytyy poistaa?

Mikäli hammas on vaurioitunut niin pahasti, ettei sitä kannata tai voida enää hoitaa voidaan se joutua poistamaan. Yleisimpiä syitä hampaan poistamiselle on esimerkiksi tulehdukset hampaan juurissa, pitkälle edennyt hampaan reikiintyminen, viisaudenhampaasta johtuvat vaivat tai tapaturmassa vaurioitunut hammas.

Hampaan poisto käytännössä

Ennen hampaan poistoa toimenpide suunnitellaan. Suu tutkitaan ja poistettava hammas röntgenkuvataan. Toimenpiteessä otetaan huomioon potilaan muut sairaudet ja lääkitykset.

Poistettavan hampaan alue puudutetaan aina huolellisesti, joten poisto on kivuton. Ensin hammas irrotetaan sitä ympäröivästä kiinnityskudoksesta, jonka jälkeen se ”väsytetään” irti kiinnityksistä. Jos hampaassa on monta juurta, se saatetaan poistaa useammassa osassa. Tällöin hammas pilkotaan poraamalla pienempiin osiin ja osat poistetaan yksitellen. Lopuksi poistokuoppa siistitään ja tarpeen vaatiessa suljetaan ompelein. Tämän jälkeen poistokuopan päälle asetetaan paineside, jotta verenkierto ja verenvuoto heikkenevät poistokuopan alueella ja hampaan poistokuopan suojaksi muodostuu hyytymä.

Antibiootit eivät ole välttämättömiä tavallisissa hampaan poistoissa. Hampaan poistoalue voi kuitenkin olla kipeä muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Hampaan poiston jälkeen hammaslääkäri antaa omahoito-ohjeet toimenpiteen jälkeisille päiville.

Jos hammas on poistettu näkyvältä paikalta tai sillä on vaikutusta purentaan, voidaan poistettu hammas korvata poistokuopan paranemisen jälkeen hammasimplantilla tai siltarakenteella.

Miten toimia hampaan poiston jälkeen?

  • Pure poistokuopan päälle asetettua harsotaitosta noin puolen tunnin ajan, jotta poistohaavaan muodostuu hyytymä.
  • Anna haavan olla rauhassa ensimmäiset kaksi tuntia hampaan poiston jälkeen – älä syö, juo, tupakoi tai koskettele haavaa. Älä myöskään syljeskele, sillä se voi irrottaa verihyytymän.
  • Jääpussilla voi painaa kevyesti poskea leikkausalueen kohdalta, sillä se vähentää turvotusta ja kipua. Alueelle saattaa tulla mustelma tai se voi turvota ja se voi kestää muutamasta päivästä viikkoon.
  • Toimenpidepäivänä kannattaa välttää kuumia ruokia ja nauttia mieluummin kylmiä tai viileitä ruokia.
  • Fyysistä rasitusta kannattaa välttää leikkauspäivänä ja 3-4 päivää hampaan poiston jälkeen.
  • Käytä tarvittaessa hammaslääkärin määräämää tulehduskipulääkettä ohjeen mukaan.

Miten ehkäistä hampaan poisto?

Hampaan poistoa ei voida aina ehkäistä, mutta hoitamalla hampaita säännöllisesti ja huolellisesti sekä käymällä säännöllisesti hammastarkastuksissa autat ehkäisemään hampaiden kiinnityskudostulehdusta eli parodontiittia, reikien syntymistä ja juuren alueen tulehduksia.

Paljonko hampaan poisto maksaa?

Hampaan poiston hinta riippuu siitä, miten hammas joudutaan poistamaan ja mikä hammas on kyseessä. Yleensä hinta vaihtelee vajaan sadan euron ja noin 400 € välillä ennen Kela-hyvitystä.

Hampaan poisto
4.22 (84.44%)
9 ääntä

Oireileeko hammas?

Varaa aika hammaslääkärille soittamalla 09 7597 7356 tai kätevästi netistä.