Hammasproteesi

Hammasprotetiikka on hampaiden korvaamista keinotekoisesti.

Hammasproteesien valmistusta on harjoitettu vuosituhansia. Vanhimman löydetyn hammasproteesin ikä on ajoitettu 2500 – 3000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Perinteikkäät hammasteknikot valmistavat yksilölliset ja laadukkaat hammasproteesit kunkin sinulle sopivista korkeatasoisista ja turvallisista materiaaleista.

Milloin hammasproteesin valmistaminen on ajankohtaista?

Hammasproteesia harkitaan, kun yksi tai useampia hampaita on menetetty. Syynä voivat olla hampaiden reikiintyminen, hampaan kiinnityskudosten tuhoutuminen tai vamma.

Hammasprotetiikkaa on myös vaurioituneen hampaan näkyvän osan korjaaminen kruunuttamalla.

Miksi hammasproteesia tarvitaan?

Purentakyvyn ylläpitäminen

Yksittäisenkin hampaan puuttuminen aiheuttaa muutoksia jäljellä olevassa hampaistossa. Hampaat voivat ajan mittaan siirtyä ja kallistua aiheuttaen purentakyvyn heikentymistä sekä ongelmia purennassa.

Esteettisen ongelman korjaaminen

Purennan muuttumisen lisäksi puuttuva hammas voi aiheuttaa esteettisen ongelman. Tämä korostuu etenkin etu- ja kulmahampaiden kohdalla, jotka näkyvät esimerkiksi hymyillessä. Lue lisää esteettisestä hammashoidosta.

Millaisia hammasproteeseja on olemassa?

Protetiikkaan kuuluvat irtoproteesit sekä yksittäisten hampaiden vahvistamiseksi tai korjaamiseksi valmistetut, kiinteästi omiin hampaisiin kiinnitettävät sillat, kruunut ja laminaatit.

Osaproteesit

Osaproteesit ovat irroitettavia hammasproteeseja. Akryyliosaproteesit sopivat silloin, kun omat hampaat ovat vähissä. Ne ovat huomaamattomia ja turvallisia. Proteesien lujuutta voidaan lisätä kuituvahvikkeiden avulla. Puuttuvien hampaiden jättämät välit peittyvät, kun osaproteesi laitetaan suuhun paikoilleen.

Metallirunkoiset osaproteeseja käytetään omien hampaiden purennan tukemiseksi, silloin kun omia hampaita on vielä jäljellä. Metallirunkoproteesi kiinnitetään omiin hampaisiin koukuilla. Rungon materiaalina käytetään kromi-koboltti-seosta tai titaania. Sen vuoksi proteesien runko on rakenteeltaan hyvin kestävä.

Hammaskruunu

Hammaskruunulla voidaan korvata hampaan näkyvä teräosa. Tämä on vaihtoehto, kun hammas on huomattavasti vaurioitunut esimerkiksi karieksen vuoksi. Kruunu kiinnitetään hampaan päälle, joten hampaan oman juuren pitää olla kunnossa. Tarvittaessa hammas juurihoidetaan ennen kruunuttamista. Kruunutuksessa oma hammas hiotaan pilarin muotoiseksi ja kruunu liimataan pilarin päälle vahvistamaan hammasta. Kruunuja voidaan valmistaa sekä etu- että takahampaisiin. Kruunutus vahvistaa hampaan purentakestävyyttä ja parantaa hampaan ulkonäköä.

Hammassillat

Hammassillalla tarkoitetaan omien hampaiden päälle tehtävää kiinteää proteettista ratkaisua, jolla korvataan yksi tai useampi puuttuva hammas. Puudutuksen jälkeen omat hampaat hiotaan kartiomaisiksi pilareiksi ja hammassilta kiinnitetään niiden päälle erityisellä kiinnityssementillä. Hammassilta siis kiinnitetään puuttuvan hampaan vieressä oleviin hampaisiin. Hammassiltaa ei voi irrottaa hampaista kiinnityksen jälkeen, vaan siltahampaat ovat suussa kiinteästi.

Suunniteltaessa omiin hampaisiin tukeutuvia kruunuja tai siltoja, vaaditaan eri asiantuntijoiden yhteistyötä parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi. Materiaaleina kruunuissa voivat olla esimerkiksi metallokeraamiset ja kokokeraamiset materiaalit, kuten zirkoniumposliini. Yksilölliset kruunut varmistetaan hammasteknikon toimesta, hammaslääkärin ottamien jäljennösten mukaisesti.

Kokoproteesi

Kun omia hampaita ei enää ole, on kokoproteesi perusteltu vaihtoehto. Kokoproteesit uusitaan noin 8-10 vuoden välein.

Mitä ovat hammasimplantit eli keinojuuret?

Hampaiden puuttuminen voi olla myös esteettinen ongelma. Implanttihoito tarjoaa hyvän avun yhden tai vaikka kaikkien hampaiden puuttumiseen. Implantti eli keinojuuri on pieni, titaanista valmistettu ruuvi, joka korvaa hampaan luonnollisen juuren. Implantti asetetaan leukaluuhun, johon se kiinnittyy täydellisesti noin parissa kuukaudessa. Luutumisen jälkeen keinojuureen kiinnitetään kruunu, silta tai kokoproteesi.

Implanttisillat

Kiinteä implanttisillan tarkoituksena on palauttaa luonnollinen purentakyky. Sitä käytetään yleensä, kun halutaan korvata aiempi irtoproteesi tai lisätä purentaa. Siltojen materiaalina käytetään yleensä titaani- tai kultarunkoista posliinia tai zirkoniumposliinia. Hoito voi vaatia luusiirteen. Muun muassa sen vuoksi implanttisillan valmistusta edeltää laaja suunnittelu.

Kokoproteesin kiinnitys mini-implanteilla

Silloin, kun alaluean luuharjanne on pienentynyt, voi käydä, että hammasproteesi ei tästä johtuen meinaa pysyä paikallaan eli “lonksuu”. Tällöin voidaan asentaa ns. mini-implantit alalaeuhkaan, jolloin hammasproteesi saadaan pysymään hyvin. Toimenpide on huomattavasti pienempi kuin implanttisillat ja muut hammasimplantit.

Paljonko hammasproteesit maksavat?

Hammasproteesit suunnitellaan yksilöllisesti. Hintaan vaikuttaa hammasproteesin kattavuus (montako hammasta korvataan), hammasproteesin materiaali ja proteesimalli. Näiden vuoksi tarkan hinnan esittäminen on hyvin vaikeaa ennen hammaslääkärin tekemää arviota. Suuntaa-antavasti voidaan sanoa, että osaproteesin hinnat vaihtelevat 700 € – 1500 €, kruunujen hinta 600 € – 950 € ja siltojen hinnat 1500 € – 7000 € välillä.

Tutustu tarkemmin hinnastoommeHuomioithan, että eri hammaslääkärikeskusten toimenpidevalikoima saattaa jonkin verran erota toisistaan. Kysy lisää erilaisista toimenpiteiden mahdollisuuksista hammaslääkäriltäsi!

Kuinka hyvin proteesit kestävät?

Hammasproteesit on syytä vaihtaa 8-10 vuoden välein. Tämä riippuu proteesityypistä ja miten henkilö ylläpitää suuhygieniaansa. Hammasproteesi voi hyvinhoidettuna estää henkilön eliniän.

Hammasproteesi
4.08 (81.67%)
12 ääntä

Luonnolliset proteesit

Varaa aika hammaslääkärin arvioon proteesin valmistamiseksi tai uusimiseksi soittamalla 09 7597 7356 tai kätevästi netistä.