Säännöllinen hammastarkastus ehkäisee vakavia suun sairauksia

Suun ja hampaiden sairaudet voivat edetä ilman oireita.

Hammaslääkärin suorittama suun perustutkimus, hinta | Varaa aika »
66 € – 78 €, mahdollisen Kela-hyvityksen jälkeen 50,50 € – 62,50 €.
Tutustu hinnastoomme »

Monet suun ja hampaiden sairaudet voivat kehittyä ja edetä ilman särkyä ja kipua. Säännöllisesti suoritetut suun ja hampaiden tarkastukset mahdollistavat sairauksien ja haitallisten suunhoitotottumusten toteamisen ennen kuin ne aiheuttavat ongelmia.

Säännöllisesti suoritettu hammastarkastus vähentää sekä hoidon tarvetta että hammashoidon kustannuksia. Mikäli tarkastukset tehdään säännöllisesti, suun sairaudet pystytään havaitsemaan ja hoitamaan ajoissa.

Miksi hammastarkastuksessa pitää käydä?

Suun hyvinvointi on tärkeä osa kokonaisterveyttä ja hyvinvointia. Hammaslääkärin suorittamalla, säännöllisellä tarkastuksella suun ja hampaiden ongelmat voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa oikeaan aikaan.

  • Hammastarkastuksessa ongelmat havaitaan ajoissa

    Mitä aikaisemmin ongelmat havaitaan, sitä helpompaa ja edullisempaa niiden hoito on. Tällöin myös suusairauksien haitat suu- ja yleisterveyteen jäävät pienemmiksi.

  • Hammaslääkäri antaa ohjeet suusi terveyttä tukevaan omahoitoon

    Haitalliset suun hoidon tottumukset kuten väärä hampaiden harjaustekniikka tai liian kovan hammasharjan käyttö voivat aiheuttaa vaurioita hampaisiin ja ikeniin.

  • Hyvin hoidettu suu edistää koko kehon yleisterveyttä

    Suun terveys on yhteydessä yleisterveyteen. Mahdolliset ongelmat, myös oireettomat, hoidetaan ajoissa.

Hammastarkastus ja suun tutkimus.

Kun suu ja hampaat tarkastetaan säännöllisesti, hitaasti ja oireettomasti etenevät sairaudet pystytään havaitsemaan ja hoitamaan ajoissa.

Suun ja hampaiden sairauksista esimerkiksi hampaiden reikiintyminen eli karies voi hoitamattomana aiheuttaa suun ja leukojen alueen tulehduksia. Mikäli karies pääsee tunkeutumaan syvälle hammasluuhun, hampaan ydin voi tulehtua.

Hoitamaton hampaan ytimen tulehdus leviää hampaan juuria pitkin leukaluuhun ja voi aiheuttaa koko elimistöön vaikuttavia, jopa hengenvaaralisia tulehdustiloja.

Hampaiden reikiintymisen ohella iensairaudet, kuten ientulehdus, voivat aiheuttaa hoitamattomana sekä vakavia suusairauksia että vaarantaa yleisterveyttä.

Kuinka usein hammastarkastukseen?

Hammastarkastuksen sopiva väli riippuu henkilön suu- ja hammassairauksien riskistä. Mikäli ienongelmia ja hampaiden reikiintymistä on ollut hyvin vähän eikä suussa ole esimerkiksi proteeseja, sopiva tarkastusväli on noin 1–2 vuotta.

Mikäli sinulla on ollut ientulehdusta tai parodontiittia, runsaasti reikiä tai käytät hammasproteeseja, sopiva tarkastusväli on noin yksi vuosi.

Yksilöllisen hammastarkastusvälin määrittää oma hammaslääkärisi, joka ottaa arviossa huomioon suun omahoidon onnistumisen sekä suun terveyden riskitekijät.

Hoitosuunnitelma tarpeidesi mukaan

Suun ja hampaiden tarkastuksessa hammaslääkäri tutkii hampaiden lisäksi leukanivelten ja puremalihasten toiminnan, suun limakalvot, kielen ja suunpohjan sekä ikenet.

Suun ja hampaiden tarkastuksella pyritään selvittämään suun ja hampaiden kunto, mahdolliset ongelmat ja sairaudet sekä suun ja hampaiden kannalta haitalliset tavat ja tottumukset.

Monia suun ja hampaiden sairauksia ei voida havaita ilman röntgenkuvausta. Röntgenkuvauksen avulla pystytään havaitsemaan esimerkiksi hampaan juurten tulehduksia, hammasväleissä olevia reikiä tai hammasta ympäröivän luun vetäytymistä. Näitä muutoksia voi olla vaikea tai mahdotonta havaita ilman hampaiden röntgenkuvausta.

Hammastarkastus ja hampaiden röntgenkuvaus.

Röntgenkuvien avulla pystytään havaitsemaan hammasväleissä ja hampaiden juurten alueella olevia muutoksia, joita ei pelkän tarkastuksen perusteella pystytä havaitsemaan.

Tarkastuksen lopuksi hammaslääkäri kertoo suun ja hampaiden tilanteen. Mikäli suusta on löytynyt hoidon tarvetta, hammaslääkäri kertoo hoitovaihtoehdot sekä hoidon kustannukset. Tarvittaessa hammaslääkäri tekee kirjallisen hoitosuunnitelman sekä sopii kanssasi hoidon aikataulusta.

Koko hoitoa ei tarvitse tehdä kerralla vaan hoitosuunnitelma voi olla jopa useamman vuoden mittainen, jolloin hoitoja voidaan jakaa pidemmälle ajanjaksolle.

Vakituinen hoitosuhde vähentää hammashoidon kustannuksia

Vakituinen hoitosuhde omaan tuttuun ja turvalliseen hammaslääkäriin on paras tapa ylläpitää suun ja hampaiden terveyttä. Tuttu hammaslääkäri vähentää hoitoon liittyvää jännitystä ja pelkoa kun toimintatavat ja ihmiset ovat tuttuja.

Myös hoidon tarve on usein pienempi, kun hammaslääkäri tuntee tilanteesi ja hoitohistoriasi sekä osaa suunnitella suusi hoitoa siten, että suusi terveys ja toimintakyky säilyvät läpi elämän.

Mikäli sinulla on toiveita hoidon suhteen, kerro niistä rohkeasti hammaslääkärillesi.

Huolehdimme puolestasi hammastarkastusten muistamisesta

Suu ja hampaisto on hyvä tarkastuttaa noin kerran vuodessa. Asiakkaanamme saat halutessasi kutsun hammastarkastukseen kerran vuodessa.

Säännöllinen hammastarkastus ehkäisee vakavia suun sairauksia
4.4 (88%)
15 ääntä

Milloin viimeksi kävit hammastarkastuksessa?

Varaa aika hammaslääkärille soittamalla 09 7597 7356 tai kätevästi netistä.