Keinojuuri eli hammasimplantti

Keinojuurihoidossa leukaluuhun kiinnitetty titaaninen juuri, johon uusi hammaskruunu asennetaan. Keinojuurihammas näyttää ja tuntuu omalta hampaalta.

Keinojuurihoidon hinta | Varaa aika »
Hammaslääkäri laatii yksilöllisen kustannusarvion tutkimuskäynnillä. Tutustu hinnastoomme »

Mikä on keinojuuri?

Keinojuuri eli hammasmplantti on titaanista valmistettu keinotekoinen leukaluuhun asetettu juuri, jonka varaan uusi hammaskruunu asennetaan. Hammaskruunu valmistetaan yksilöllisesti juuri sinulle sopivaksi. Keinojuuren avulla asiakas saa pysyvät ja luonnolliset hampaat. Ne näyttävät ja tuntuvat omilta hampailta.

Keinojuuri on titaanista valmistettu keinotekoinen leukaluuhun asetettu juuri, jonka varaan uusi hammaskruunu asennetaan.

Keinojuuri on titaanista valmistettu keinotekoinen leukaluuhun asetettu juuri, jonka varaan uusi hammaskruunu asennetaan.

Kenelle keinojuurihoito sopii?

Keinojuurien avulla voidaan korvata yksittäinen hammas tai tarvittaessa kokonainen hammasrivistö. Hammasimplantit ovat pysyvä vaihtoehto irtoproteesille. Irtoproteesien ongelmana voi olla huono pysyvyys syödessä ja puhuessa sekä limakalvojen arkuus.

Keinojuurella voidaan myös saada tukeva purenta irtoproteeseille, kun irtoproteesi tukeutuu keinojuurihampaaseen. Implanttihoidon onnistumistodennäköisyys on erittäin korkea. Tärkeä edellytys hoidolle on, että leukaluussa on riittävästi luustoa keinojuuren istuttamiseen. Keinojuuri eli hammasimplantti sopii muun muassa:

 • Yhden tai useamman hampaan menettäminen
 • Irtoproteesin vaihtoehto
 • Tukemaan hammasproteesia
 • Tapaturmaisesti hampaan menettänettäneelle

Keinojuuren asentaminen onnistuu kaikenikäisille, joilla pituuskasvu on päättynyt. Perussairaudet tulee ottaa huomioon hoidon suunnittelussa. Ikä ei ole este keinojuurelle, vanhimmat potilaat ovat olleet yli 80-vuotiaita. Keinojuuren varaan voidaan rakentaa yksittäinen hammaskruunu, hammassilta tai implanttikiinnikkeinen irtoproteesi.

Miten keinojuuri asennetaan?

Keinojuurihoidossa on kirurginen jakso sekä proteettinen jakso. Kirurgisessa vaiheessa luuhun istutetaan keinojuuret eli implantit. Keinojuurien luutuminen kestää 6 viikkoa – 6 kuukautta. Tämän jälkeen, proteettisessa vaiheessa, keinojuurten päälle rakennetaan lopulliset vaiheet. Väliajalla ei kuitenkaan tarvitse olla hampaattomana.

Keinojuurihoidon keskeiset vaiheet ovat:

 • Hammaslääkärin suorittama hammastarkastus
 • Hammasröntgenkuvaus leuoista, kuvista nähdään:
  • Hampaiden sijoittuminen
  • Leukaluun määrä
  • Hampaiden juurten sijainti
 • Hampaista otetaan uutta hammasta varten otetaann jäljennös
 • Keinojuuri asennetaan
 • Hammaslaboratoriossa tehdään kipsinen työmalli
 • Hammaslääkäri testaa työmallia ja viimeistelee lopullisen mallin
 • Hammaslaboratorio valmistaa lopullisen korvaavan hammaskruunun

Tavallisimmin erillisiä käyntikertoja tarvitaan 5 kappaletta. Keinojuurihoidon tekee erikoiskoulutuksen saanut hammaslääkäri, joka on usein suu- ja leukakirurgi, sekä proteetikko.

Luusiirre tai keinoluuta, mikäli leukaluu on vähentynyt

Mikäli hampaan poistosta on pitkä aika, voi leukaluun määrä vähentyä sen seurauksena. Koska keinojuurihoito edellyttää riittävää leukaluun määrä, voidaan joutua ottamaan avuksi luusiirteet sekä keinoluu.

Mitä materiaalia keinojuuret ovat?

Keinojuurimateriaalina käytetään titaania, koska se ei myöskään aiheuta allergisia reaktioita ja se luutuu hyvin. Keinojuuren asettamisen jälkeen leukaluu kasvaa titaaniseen keinojuureen kiinni. Prosessia kutsutaan osseointegraatioksi.

Keinojuurihoito eli hammasimplanttien istuttaminen perustuu ruotsalaisprofessori Per-Ingvar Brånemarkin 1950-luvulla tekemiin tieteellisiin havaintoihin, että titaani-metalli ei aiheuta ihmisessä hylkimisreaktiota tai tulehduksia.

Brånemarkin uraa-uurtavan työn ansiosta menetettyjen hampaiden tilalle voidaan nykyisin turvallisesti ja luotettavasti istuttaa uudet keinojuuret. Titaanisia keinojuuria on käytetty ympäri maailmaa yli kolmen vuosikymmenen ajan.

Hammaskruunut valmistetaan hammaslaboratoriossa. Materiaalina käytetään usemmiten zirkonia tai E-Max -keramiaa. Hammaskruunut voidaan valmistaa myös joillain vastaanotoilla valmistaa tietokoneohjattua CAD/CAM tekniikkaa (3D) hyväksikäyttäen.

Tehdäänkö keinojuurihoidon toimenpide nukutuksessa?

Toimenpiteet tehdään kivuttomasti. Useimmiten toimenpide suoritetaan puudutuksessa tai kevytnukutuksessa. Voimakasta hammaslääkäripelosta kärsiville potilaille toimenpide voidaan suorittaa syvänukutuksessa eli yleisanestesiassa. Lue lisää nukutushammashoidosta.

Kauan keinojuuren asentaminen kestää?

Toimenpiteen kesto riippuu asennettavien keinojuurien lukumäärästä. Yhden hampaan keinojuurihoito kestää kerrallaan noin 1-2 tuntia ja edellyttää yhteensä 5 erillistä käyntikertaa. Keinojuurihoito kestää tavallisimmin aloituksesta valmiiseen lopputulokseen noin 2 kuukautta.

Miltä keinojuurihammas näyttää ja tuntuu?

Keinojuurihammas näyttää aidolta. Lyhyen totuttelun jälkeen hammas tuntuu omalta hampaalta. Keinojuurihampaan kruunun väri valitaan yksilöllisesti potilaan omien hampaiden mukaisesti. Keinojuurihampaalla voit syödä kiinteitä ruokia, kuten omenaa normaalisti.

Kuinka kauan keinojuuri kestää?

Tutkimusten mukaan 96 – 98 % keinojuurihampaista on suussa vielä kymmenen vuoden kuluttua. Keinojuuret säilyvät useimmiten paikoillaan vuosikymmeniä ja keinojuurihoidon onnistumistodennäköisyys on erittäin korkea.

Paljonko keinojuurihoito maksaa?

Hoidon hinta riippuu muun muassa siitä kuinka monta hammasta on tarkoitus rakentaa keinojuurien avulla sekä keinojuuren rungon ja kruunun materiaalivalinnoista. Yhden yksittäisen hampaan suuntaa-antava kokonaishinta on noin 2500 €. Huomaathan, että hinta riippuu monesta yksilöllisestä asiasta, joka edellyttää tarkempia tutkimuksia.

Voit varata suunnittelukäynnin hammaslääkärille keinojuurihoidon kartoittamiseksi. Saat käynnillä arvioin hoidon hinnasta ja hoitosuunnitelman.

Miten keinojuurihammasta tulee hoitaa?

Keinojuurta eli implanttia hoidetaan samalla tavalla kuin omaa hammastasi. Säännöllinen hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistaminen on omahoidon kulmakivi. Suuhygienisti opastaa oikeiden kotihoitovälineiden valinnassa.

Säännölliset hammastarkastukset vuosittain tai puolivuosittain tukevat suun terveyden ylläpitoa. Hammaskiven poistolla ja hampaiden ammattimaisella puhdistuksella ehkäistään osaltaan hampaiden kiinnityskudosten tulehduksen riskiä, ja pyritään välttymään muiden hampaiden menetyksiltä.

Keinojuuri eli hammasimplantti
4.5 (90%)
12 ääntä

Kiinnostaako keinojuurihoito?

Varaa aika hammaslääkärin arvioon keinojuurihoidon toteuttamiseksi soittamalla 09 7597 7356 tai kätevästi netistä.