Iensairaudet

Ientulehdus

Ientulehdus eli gingiviitti syntyy, jos hampaan pinnalle ienrajaan kertyy bakteeripeitettä eli plakkia. Oireita ovat ikenen punoitus, turvotus ja ienverenvuoto esimerkiksi hampaita harjatessa. Verenvuoto on merkki elimistön puolustusreaktiosta bakteerien aiheuttamaan ärsytykseen. Onneksi ientulehdus on täysin parannettavissa. Kun hampaat puhdistetaan plakista niin ärsytys lakkaa. Huolellisella hampaiden harjauksella ja välien puhdistuksella tulehdus paranee ja oireet häviävät.

Kiinnityskudossairaudet

Hampaan kiinnityskudossairauksista yleisin on krooninen parodontiitti eli kiinnityskudostulehdus. Se on tulehdus, joka syntyy, kun suun mikrobistossa elävät taudinaiheuttajabakteerit pääsevät rikastumaan ikenenalaisissa bakteeripeitteissä. Tuolloin kudoksiin syntynyt tulehdustila tuhoaa vähitellen hammasta ympäröiviä pehmytkudoksia, hampaan juuren pintaa, leukaluuta ja näitä yhdistäviä sidekudossäikeitä. Se etenee hitaasti vähäisin, jopa olemattomin oirein, tuhoten hampaiden kiinnityskudoksia.

Säännölliset hammaslääkärin hammastarkastukset ovatkin tarpeen, jotta kiinnityskudostulehdus eli parodontiitti tunnistetaan ajoissa. Hoitamattomana tauti johtaa hampaiden menetyksiin vaurioittaen koko hampaistoa ja heikentäen yleisterveyttä.

Riskitekijät

Riski sairastua kiinnityskudostulehdukseen eli parodontiittiin on yksilöllistä. Huono suuhygienia, tupakointi sekä tietyt yleissairaudet, kuten diabetes, lääkitykset ja perinnölliset tekijät altistavat taudille.

Oireet

Selvä merkki tulehduksesta on ienverenvuoto hampaita harjatessa, tällöin ikenet usein myös punoittavat ja ovat turvonneet. Pitkälle edennyt kiinnityskudosten kato näkyy hampaissa selvemmin: hampaat voivat liikkua, etuhampaiden väleihin syntyy rakoja, ja ientaskuista voi tulla märkävuotoa. Myös pahanhajuinen hengitys saattaa johtua parodontiitista.

Iensairaudet – Ehkäisy ja omahoito

Parodontiittia voi ehkäistä huolehtimalla hampaiden hyvästä puhdistuksesta ja välttämällä tupakointia. Harjaksi suositellaan sykkivää, edestakaista kiertoliikettä tekevällä harjaspäällä varustettua sähköhammasharjaa, sillä se vähentää hampaiden bakteeripeitteitä ja ientulehdusta tehokkaammin kuin tavallinen hammasharja.

Parodontiitin hoidossa suositeltavin väline hammasvälien puhdistamiseksi on hammasväliharja, mutta myös hammastikkua tai lankaa voi käyttää. Yleissairautta kuten diabetesta sairastavien tulee huolehtia, että sairaus on hyvässä hoitotasapainossa.

Ammattilaisen toteuttama hoito

Iensairaudet on syytä hoitaa ajoissa. Hoidon ensisijaisena tavoitteena on pysäyttää infektio ja estää kudostuhon eteneminen. Tämä tapahtuu poistamalla bakteeripeitteet ja niitä ylläpitävät tekijät, kuten hammaskivi, hampaiden pinnoilta.

Hoito on ryhmätyötä, ja siihen osallistuu hammaslääkäri, suuhygienisti ja potilas itse. On tärkeää, että sairastunut itse sitoutuu suun ja hampaistonsa säännölliseen omahoitoon. Vaikean parodontiitin hoidossa saatetaan perushoidon lisäksi tarvita mikrobilääkitystä, leikkausta, tai molempia, sekä purennan kuntouttamista. Jos taudinkulkuun puututaan jo ensimmäisten merkkien ilmaantuessa, hoitotulos voi olla pysyvä ilman merkittäviä kudosvaurioita.

Hoitamattoman parodontiitin seurauksena voidaan menettää hampaat, jolloin voidaan johtua harkitsemaan hammasproteesin hyödyntämistä. Se myös pitää yllä elimistön tulehdustilaa, mikä puolestaan lisää muun muassa sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Artikkelin on laatinut Mirkka Järvinen, joka on koulutukseltaan suuhygienisti ja terveystieteiden maisteri. Mirkka on perehtynyt tutkimustyössään suun terveyden henkilökohtaiseen ylläpitämiseen ja omahoitoon.

Iensairaudet
4.4 (88%)
5 ääntä

Varaa aika suuhygienistille

Varaa aika suuhygienistin suorittamaan hammaskiven poistoon soittamalla 09 7597 7356 tai kätevästi netistä.