Hammashoito nukutuksessa

Hammaslääkäripelosta kärsii noin joka kymmenes suomalainen. Hammashoito voidaan toteuttaa tarvittaessa esilääkittynä, kevytnukutuksessa tai nukutuksessa.

Kenelle hammashoito nukutuksessa sopii?

Nykyisillä puudutusmenetelmillä hammashoito saadaan useimmiten kivuttomaksi. Aina se ei kuitenkaan riitä esimerkiksi vaikeissa tulehdustiloissa.

Hammashoito nukutuksessa sopii niille, joiden hammaslääkäripelko tai toimenpiteiden pelko on niin suuri, että muut rentoutumiseen tähtäävät totutus- ja rentoutustekniikat eivät riitä hammashoidon toteuttamiseen.

Nukutushoidossa pyritään siihen, että yhdellä käynnillä saataisiin kaikki tai mahdollisimman paljon hampaiden terveydestä kuntoon. Mahdolliset jatkokäynnit usein onnistuvat helpommin, kun potilaan ei tarvitse pelätä poraamista, joka suoritettiin nukutuksessa edellisellä kerralla.

Mikäli hampaiden kunto on huono, joudutaan tekemään hammashoidon toimenpiteitä paljon. Tällöin nukutus on hyvä ratkaisu, kun kymmenien käyntikertojen sijaan hammashoito suoritetaan yhdellä käynnillä.

Alle kouluikäisillä nukutus on usein ainoa tapa mahdollistaa kirurgiset toimenpiteet tai tavanomaista laajemmat hoitotoimenpiteet.

Hammashoitoa nukutuksessa kannattaa harkita:

  • Hammaslääkäripeloista kärsiville potilaille
  • Jos sinulla on herkkä nielu tai voimakas yökkäilytaipumus
  • Alle kouluikäisille lapsille
  • Kehitysvammaisille
  • Kirurgisissa toimenpiteissä
  • Jos sinulla on tarve runsaisiin toimenpiteisiin

Kuka nukutuksen suorittaa?

Nukutuksen suorittaa kokenut anestesiologian erikoislääkäri yhdessä sairaanhoitajan kanssa.

Millaisia nukutuksia käytetään?

Yleisanestesia eli nukutus

Yleisanestesiassa eli nukutuksessa potilas on syvässä unessa koko toimenpiteen ajan. Herättyään potilas ei muista mitään toimenpiteestä. Nukutuksen aikana hyvinvointiasi seurataan henkilökunnan toimesta lääketieteellisiä laitteita apuna käyttäen.

Nukutus mahdollistaa myös hammaslääkärin hoitotoimenpiteiden suorittamisen tavanomaista nopeammin.

Sedaatio eli kevytnukutus

Sedaatiossa potilaalle annetaan nukutusaineita ja kipulääkkeitä kuten nukutuksessa mutta pienempinä annoksina. Potilas on hoidon aikana heräteltävissä ja voi tarvittaessa kommunikoida. Lääkityksestä johtuen potilas ei kuitenkaan usein muista kovin tarkasti hammashoidon vaiheita.

Sedaatio on yleisanestesiaa edullisempi, koska anestesiahenkilökuntaa tarvitaan vähemmän. Se ei kuitenkaan sovellu pitkiin toimenpiteisiin.

Miten nukutukseen valmistaudutaan?

Saat tarkat ohjeet nukutukseen valmistautumisesta arviokäynnin ja anestesiahoitajan suorittaman esisoiton yhteydessä.

Kuinka kauan nukutuksesta toipumiseen menee?

Nukutuksesta toipuminen kestää keskimäärin tunnin. Nukutuksen jälkivaikutukset, kuten väsymys, kestää muutamia tunteja sen jälkeenkin. Sinulla tulee olla saattaja kotimatkalle sekä joku seuranasi seuraavaan aamuun saakka. Koneiden käyttäminen ja moottoriajoneuvolla ajo on kielletty 24 tuntia nukutuksen jälkeen.

Laajojen hammashoitojen jälkeen on syytä varautua 1-3 päivän sairauslomaan.

Paljonko hammashoito nukutuksessa maksaa?

Nukutushammashoidon kustannukset koostuvat kahdesta osasta:

  • Anestesiahoito
  • Hammashoito

Anestesia maksaa noin 300-440 € tunnilta. Anestesian pituus riippuu hammashoidon tarpeen laajuudesta. Hammashoito samoin riippuu hampaille tehtävien toimenpiteiden määrästä ja laadusta. Maksuttomalla kartoituskäynnillä sinulle laaditaan hoitosuunnitelma ja saat arvion hoitojen kokonaishinnasta. Tutustu hinnastoomme.

Miten saan hammashoitoa nukutuksessa?

Aluksi sinulle varataan arviokäynti, jossa laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma. Sen jälkeen voit halutessasi varata ajan nukutushoidolle vastaanotollamme. Hampaasi tarkastetaan ja suoritetaan hampaiden röntgenkuvaus. Saat myös hinta-arvion hoidosta. Saat tietoa nukutuksesta ja hoidon vaiheista.

Hammashoito nukutuksessa
3.79 (75.71%)
14 ääntä

Hammashoito nukutuksessa

Varaa aika hammaslääkärille nukutushoidon arvioon soittamalla 09 7597 7356 tai kätevästi netistä.